via-cultura
HOME
STREEK & STEDEN
CONTACT
Arrangementen Zomer 2020
Voor alle hieronder genoemde gegidste wandelingen geldt: reserveren is verplicht via: info@via-cultura.nl of telefonisch via 06-22943303. Na inschrijving ontvangt u van mij een antwoord-email of whatsapp met de bankgegevens. U wordt verzocht het verschuldigde bedrag na inschrijving te voldoen o.v.v. de drieletterige code, datum ( en evt. tijd ) en de naam waaronder de boeking is gedaan.

Natuurwandeling "Vaalsbroek & Raeren"                code
VRA
Het kasteel Vaalsbroek en zijn prachtige tuin vormen het startpunt van een wandeling langs één van de mooiste buurtschappen van Zuid-Limburg. Tijdens de wandeling neem ik u mee terug naar de Gouden Eeuw van Vaals waarin de textielindustrie de motor van deze streek was. Ik vertel over het landschap, de bijzondere natuur, de smokkelpartijen in de grensstreek en over de relatie die Vaals had en heeft met het omliggende gebied. Kortom een wandeling langs paden en over beekjes, waar u in vogelvlucht kennismaakt met de bijzondere aspecten van Vaals en het spannende verleden van de familie Von Clermont die Vaalsbroek groot gemaakt heeft. Als u geluk heeft komen we nog wat Schotse Hooglanders tegen!

Trefpunt: rechts vóór het hek van kasteel Vaalsbroek
Duur: ca. 1,5 uur
Kosten: € 8,00 pp, kinderen tot 12 jaar betalen € 6,00 pp

Data & tijden

zaterdag  4 juli, 17.00
zaterdag 11 juli, 10.00 & 12.00
zaterdag 18 juli, 17.00


Natuurwandeling "Epen Bronnenland"                code
EBL
Het zuidelijkste deel van het Geuldal is één van de mooiste stukjes beeklandschap van ons land. Rond Epen zijn er veel bronnen die het landschap zijn kenmerkende  karakter geven. Hier wordt onder andere nog het zeldzame zinkviooltje aangetroffen, maar ook dat heeft met menselijke invloeden te maken. Waarom dat zo is? Dat leg ik u graag uit. Op deze natuurwandeling neem ik u mee op een ontdekkingstocht met hoogteverschillen, dus trek uw wandelschoenen aan! We treden in de voetsporen van de Amsterdamse onderwijzer Eli Heimans die deze streek meer dan honderd jaar geleden al uitvoerig beschreef en het toerisme naar Zuid- Limburg daarmee een flinke 'boost' zou geven. Bij de Heimansgroeve kunt u gesteente van meer dan 300 miljoen jaar oud bewonderen. Wie weet vindt u een fossiel!? We volgen de meanderende loop van de Geul en komen ook bij Hoeve de Vernelsberg en de Bovenste Molen langs, waar natuurbeschermingsorganisaties  visvriendelijke aanpassingen hebben gerealiseerd. We beëindigen de wandeling bij het terras van Herberg de Smidse in Epen, niet ver van het beginpunt van de wandeling . De wandeling is ook zeer geschikt voor kinderen die niet bang zijn voor een klimmetje.

Trefpunt: parkeerplaats bij het Patronaat, Wilhelminastraat 39, Epen
Duur: ca. 2 uur
Kosten: € 10,00 pp, kinderen tot 12 jaar betalen € 7,50 pp

Data & tijden

dinsdag 7 juli, 10.30
dinsdag 14 juli, 10.30
dinsdag 21 juli, 10.30


Stadswandeling "Dwars door Maastricht"                code
DDM
Op deze alternatieve stadswandeling maken we geen rondje, maar trekken we een streep, dwars door Maastricht! We beginnen aan de zuidkant van de stad voor de ingang van de Stayokay, bij de parkeerplaats onder de Kennedybrug  en we eindigen aan de noordelijke zijde van de oude stad in het volledig vernieuwde Sphinxkwartier.  Onder mijn begeleiding lopen we via de Helpoort de oude stad binnen. Tijdens deze afwisselende stadstour hoort u de spannendste verhalen uit 2000 jaar stadgeschiedenis en krijgt u de verscholen juweeltjes  van Maastricht te zien. Natuurlijk komen we ook langs het Onzelievevrouweplein, het Jekerkwartier, de stadswallen, het Vrijthof en de Markt. Onderweg krijgt u van de gids de beste winkeltips zodat u zich 's middags niet hoeft te vervelen. Van Romeinse nederzetting tot de meest Bourgondische stad van Nederland!

Trefpunt: bij de ingang van Stayokay, Maasboulevard 101, Maastricht
Duur: ca. 1,5 uur
Kosten: € 10,00 pp, kinderen tot 12 jaar betalen € 7,50 pp

Data & tijden

donderdag 2 juli, 10.30
donderdag 9 juli, 10.30
donderdag 16 juli, 10.30


Stadswandeling "Aken door een NL-bril"                  code ANL
Aken is een stad met veel verschillende gezichten, en leuk als u toch ook echt even dat 'buitenlandse' gevoel wil hebben. De stad is vooral bekend vanwege zijn indrukwekkende Dom, die moet u gezien hebben! Vroeger was Aken bekend als Bad Aachen, één van de bekendste kuuroorden van noordwest Europa. Ook de Oranjes kwamen hier vaker op bezoek, om te gokken of op zoek naar wat vertier  of voor een miraculeuze genezing. Nederlanders weten het natuurlijk altijd beter, ook daarom verschenen hier al vroeg in de 16e eeuw de Hollandse `Winkelprediger´ die probeerden het nieuwe protestantse geloof aan de inwoners van Aken te ´verkopen´. Spannende verhalen over middeleeuwse coffeeshops, omkoping, Hollanders die Aken belegeren en natuurlijk ook wat over de bijzondere band die Aken met Vaals heeft. De cirkel is daarmee weer rond! Ik geef u bijzondere tips voor ná de rondleiding, voor de leukste winkels en terrasjes.

Trefpunt: Elisenbrunnen, Friedrich-Wilhelmplatz, Aken
Duur: ca. 1,5 uur
Kosten: € 10,00 pp, kinderen tot 12 jaar betalen € 7,50 pp

Data & tijden

woensdag 1 juli, 11.00
woensdag 8 juli, 11.00
woensdag 22 juli, 11.00
www.hilbert.guide
TEL +31 (0)6 - 22 94 33 03
OVER MIJ
TIPS & PARTNERS
CONTACT
stadswandelingen &
natuurwandelingen

onderwijs &
lezingen
ZAKELIJK